Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ШПІЦЕР ВАСИЛЬ, користувач 1ua
ВАСИЛЬ ШПІЦЕР
Тема: Виступ на вічі 01.01.2011

01.01.2011, м. Львів,

віче біля пам'ятника Степанові Бандері,

Тези виступу В. Шпіцера

Вельмишановна львівська громадо!

Шановні керівники міста та області!

Дорогі друзі націоналісти!

Понад століття тому Бог дав нам Провідника Української нації Степана Бандеру. За своєю величчю постать славного сина українського народу Степана Бандери дорівнює постаті нашого великого пророка Тараса Шевченка. Але якщо Тарас Шевченко дав українському народові духовний заповіт, показав, хто ми є, якими повинні і якими не повинні бути, то Степан Бандера став організатором і керівником боротьби за національне визволення і побудову Української Самостійної Соборної Держави. Під його проводом ОУН стала на шлях безкомпромісної боротьби за Незалежну Україну проти всіх окупантів. З його ініціативи 30 червня 1941 р. ОУН, як організатор і керівник визвольної боротьби українського народу, проголосила відновлення Української Держави, а для її оборони створено Українську Повстанську Армію.

Лише в Незалежній Україні ми дістали змогу щиро і відкрито вшановувати пам'ять Великого Провідника. Про нього почали писати об'єктивні, а не брехливі, заквашені на комуно-більшовицькій ідеології, наукові праці, дослідження, спогади, художні твори. Його іменем назвали вулиці, громадські організації, створені музеї, встановлені пам'ятники, Президент України Віктор Ющенко присвоїв йому високе звання Героя України.

З великим запізненням, але почали будувати пам'ятник і у Львові, де Степан Бандера навчався, став Провідником ОУН на ЗУЗ і де польський суд засудив його до довічного ув'язнення. На жаль, чи то через недбалість і безвідповідальність місцевої влади, чи може в цьому є злий умисел, але цей величний монумент стоїть незавершеним й на 20-му році Незалежності.

Хочу нагадати всім, а, насамперед керівництву міста, що на початку 90-х років нова демократична міська влада отримала у спадок вкрай зруйновану економіку, порожні полиці у магазинах, небачену інфляцію, масове безробіття і ще сотні інших проблем. Але ми зуміли не тільки очистити місто від комуністичної символіки, відновити історичні назви вулиць, але й спорудити три прекрасні – далеко не дешеві – пам'ятники: Тарасові Шевченку, Михайлові Грушевському та 'Просвіті'.

То ж чому сьогодні наше місто, яке успішно відбудовується, реставрується, спроможне навіть прийняти футбольне свято 'Євро-12', не здатне (чи не хоче) завершити спорудження цього комплексу?

Звертаюся особисто і від імені Конгресу Українських Націоналістів до націоналістичної більшості у міській раді, щоб виділили у бюджеті кошти на цю святу справу. І щоб до Дня Незалежності будівництво було завершено, а гості Львова, які приїдуть на 'Євро-12', могли поклонитися Великому Українцеві!

Вічна пам'ять і вічна слава видатному Провідникові нашого народу Степанові Бандері!

Слава Україні!

4 січня 2011


1




  Закрити  
  Закрити